Blog

Bliv en bedre konsulent – 3 gode råd til dig der lever af din viden

Jeg har nu arbejdet som online marketing konsulent i 3,5 år hos Novicell. Jeg elsker jobbet. Det er fantastisk at arbejde indenfor et områder, online strategi og analyse, hvor der hver eneste dag sker nye ting og støder nye muligheder til. Men der ud over er konsulentrollen, og i nogle tilfælde projektlederrollen, også begyndt at optage mig. Og jo flere kunde jeg arbejder med, jo flere aspekter ser jeg i konsulentrollen. Som den optimeringsnørd jeg er, kan jeg jeg ikke lade være med at analysere og evaluere på de problemstillinger jeg oplever.

Jeg har her samlet 3 råd, som jeg hver dag forsøger at have med i mit samarbejde med vores kunder.

Vær konkret – Drop “I kunne overveje…”

Som konsulent er du vidensarbejder, dine kunder betaler for din viden. Derfor kan det også være fristende at kaste en masse bolde i luften når man sidder til møde med kunden. Du føler måske at du kan bevise sin viden, ved at nævne den seneste forskning eller fortælle om de nyeste features fra Google.

Og det kan da godt være at kunden bliver imponeret over mulighederne, men chancen for at kunde bliver endnu mere forvirrede er stor.

trello

Og det er lige præcis fordi kunden er “forvirret” at han har hyret dig. Derfor er det vigtigt at du er så konkret som muligt både i forhold til hvad du selv vil foretage dig, men også i forhold til hvad du mener kunde skal gøre. Du kan sågar med fordel gå helt ned og lave to-do’s til

kunden, så kunden hele tiden ved hvad næste skridt er. Personligt vil jeg rigtigt gerne bruge trello hvor mine og kundens opgaver kan udspecificeres i “kort”.

Du ved du har gjort det godt på kundemødet, hvis kunden sluttet mødet af med at sige “Det var da dejligt konkret og nemt at gå til”

Afstem anbefalinger med kundens ressourcer

Ud over at være konkret, så er det yderst vigtigt at du afstemmer dine anbefalinger til kundens ressourcer, både økonomisk og tidsmæssigt. Det nytter ikke noget at du anbefaler kunden at begynde at blogge, hvis hvis kundens marketingansvarlige knap nok har tid til at holde et website opdateret.

Derfor er det vigtigt at dine anbefalinger er afstemt til virksomhedens ressourcer. Hvis du har tænkt dig at opbygge en længere varende relation til kunden, så er det dit ansvar at dine anbefalinger bliver implementeret. Anbefalinger der ikke bliver udnyttet er penge ud af vinduet og vil på sigt blive fjernet fra kundens budget.

Gå efter hvad kunden forventer af samarbejdet og ikke hvad du selv forventer

Selvom alle mine kunder har en forventning om at den investering de gør i konsulentbistand skal munde ud i en øget omsætning, så er der stor forskel på hvordan kunden forventer samarbejdet skal foregå. Nogle kunde vil have løbende tilbagemeldinger på alt hvad der bliver lavet, mens andre helst er fri for tilbagemeldinger og problemstillinger der skal tages stilling til.

Nogle kunder forventer læring ud af samarbejdet og andre betaler sig fra at skulle lære. Sådan er hvert enkelt samarbejde unikt og komplekst, og ikke mindst altafgørende for om kunden kommer til at være kunde over længere tid. Det er lige før jeg vil påstå at en afstemning af kunden forventerninger til samarbejdet er vigtigere at ramme end kundens forventninger til resultater.

Jeg håber du kan bruge de 3 ovenstående råd til noget.